Training Centre, Nepal

Working with Global Action Nepal, our objective was to design a new training centre and office space for the people of post-earthquake Nepal.

It is important for GAN to provide flexible space for training, national and international co-operations, as well as taking the opportunity to work with the local community during the design and construction of the build to introduce alternative sustainable styles of construction to the community.

We are proposing a building made from locally sourced and sustainable materials, using safe and inspiring methods of construction. We looked to vernacular buildings in Nepal for inspiration and developed a place of gathering, a flexible indoor/outdoor space in the centre of the design with more formal training carried out in the adaptable internal spaces on the outer edges of the proposal.

Almost all the selected materials will be locally sourced, in accordance with budget constraints and will retain their natural qualities allowing the building to be viewed as part of the landscape which is juxtaposed against the existing concrete and brick building.

© Blackpoint Design